Artikler

Hjertets dannelse

Barnets vej til livsduelighed og nærvær

Essays om det kærlige og nærværende møde mellem barnet og den voksne

Vi står overfor et vendepunkt med store og hastige forandringer på såvel samfundsplan som på verdensplan. Spørgsmålet er, om vi kan opdrage og danne børn med sigte mod en ny human verdensmoral?
I tider med et polariseret samfund med store sociale og teknologiske forandringer, må det være de menneskelige kvaliteter, der tæller. Jeg ønsker at rette linsen mod de æstetiske og menneskelige tilgange til livet. At se bagom tingene og måske give det mening set i et kosmologisk og universelt perspektiv.
Jeg har en tro på, at en opvækst med kærlig opmærksomhed kan bidrage til børn, der som voksne ønsker en verden, hvor humanitet og medfølelse er i forgrunden
. Jeg har tillid til, at det går i den rigtige retning – trods mange tilbageslag.
Historisk set oplever jeg, at vi står på tærsklen til en ny epoke med et nyt verdensbillede, der peger frem mod et humant, bæredygtigt og sammenhængende verdenssamfund.

Vi har brug for hjertets videnskab, en videnskab der sætter fokus på en human intelligens. En videnskab, der udvikler kreative og empatiske mennesker med en høj moralsk bevidsthed. Hjertets dannelse er på én gang synonym for at have sans for etik og humanitet – samt knyttet til en moralsk holdning med en omsorg for andre. I udvidet forstand handler det om at være forbundet med en dybere forståelse af livet og menneskeheden.

I bogen ”Hjertets dannelse” udforskes børns udvikling og dannelse med fokus på barnets eksistentielle fundament og dets psykiske udvikling gennem leg og en sund tilknytning til voksne som rollemodeller.
Gennem essays, der rummer både teoretisk viden og refleksioner, ønsker jeg at fremhæve de små, men betydningsfulde detaljer, der kan komme til syne, når vi stopper op og ser. Disse indsigter kan give os en dybere forståelse af barnets verden og dets behov.

Bogen søger at skitsere et nyt værdisystem for barnets udvikling og dannelse, og den kan læses som et indlæg i debatten om, hvordan vi som samfund ønsker at forme fremtidens ”dannelsesrum”. Indholdet peger frem mod et samfund, hvor medmenneskelighed og etisk forpligtende fællesskaber stilles i forgrunden.

Jeg har valgt at skrive om børn, barndom og dannelse, da det er her, vi må satse på de humane samfundsværdier. Bogen kan derfor ses som et indlæg i debatten om, hvordan vi som samfund kan forme fremtidens ”dannelsesrum”. Jeg ønsker at dele nogle generelle indsigter og erfaringer i en positiv grundtone, der forhåbentlig kan inspirere til en optimistisk tilgang til børns udvikling.

NÆRVÆR i relationen mellem barnet og den voksne er den gyldne tråd, der løber bogen igennem og peger på, at det er en uomtvistelig nødvendighed at forstå og møde barnet ”indefra”, hvor det er hjertets stemme, der guider.

Hjertets dannelse indeholder i alt seks dele, som kommer 360 grader rundt om forholdet mellem de voksne og barnet, hvor nærværet er centralt. Temaerne i bogen kan derfor læses i vilkårlig rækkefølge.
Gennem en række essays med baggrund i den nyere forskning inden for udviklingspsykologi og neuropsykologi, udforsker bogen barnets eksistentielle fundament og dets psykiske udvikling gennem leg og en sund tilknytning til voksne rollemodeller.
Her inddrages en lang række psykologiske, eksistensfilosofiske og åndsvidenskabelige kilder.
Det er mit ønske, at bogen herved kan bidrage til at reflekterer over, hvordan et nærværende rum mellem barnet og den voksne kan bidrage til udvikling af empati og medmenneskelighed i et moderne og fremtidigt samfund

Den henvender sig til alle, der har lyst til- og interesse i – at udforske forskellige aspekter af barnets liv, som flere steder tillige spejles i spirituelle vinkler på opvækst og dannelse. Den henvender sig derfor både til pædagogisk fagpersonale, psykoterapeuter, forældre og bedste­forældre – og i det hele taget alle, der er optaget af barnets vej til livsduelighed, livsmod og øget selvfølelse. 

De mange temaer i bogen er illustreret med eksempler og cases

Introduktionspris 250 kr. ved henvendelse til lianne.ervolder@gmail.com

This entry was posted in Artikler. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *